Egenproducerad el driver Tuna Östergård

Med en bakgrund från Tekniska Verken och elbolaget Bixia kom Nils-Olof Olofsson tidigt i kontakt med begreppet solceller. Då kanske mest betraktat som en fiffig reservkälla till läslampan i sommarstugan. Idag är Nils-Olof och hans fru Heléne ägare till en klimatsmart solcellsanläggning som försörjer gården på Vikbolandet med egen, grön el.

Nils-Olof berättar att han alltid gillat tanken på solceller, men kanske inte riktigt tagit den på allvar så länge tekniken var i sin linda. Visst kunde solen generera energi, men inte i någon större utsträckning. Trodde man. Utvecklingen på området har gått i rasande fart, Nils-Olofs intresse och engagemang likaså och beslutet att investera i egen elproduktion med hjälp av solceller kändes helt rätt.

Tack vare 144 nyinstallerade solpaneler på det 243 kvadratmeter stora taket, kommer Tuna Östergård att producera cirka 40 000 kWh årligen, el som ganska exakt täcker den egna årsförbrukningen. Nils-Olof ser bara fördelar med anläggningen.

-Vi ser det som en långsiktig satsning som vi vinner på ur två avseenden. Det är bra för vår egen ekonomi och samtidigt gör vi en insats för miljön. Det är en skön känsla att vara med och göra ett mer positivt klimatavtryck och det gör ju inget att vi sparar pengar under tiden, ler Nils-Olof. 

Lundgrens har hela paketet

Verksamheten på Tuna Östergård har under många år haft ett tätt samarbete med Lundgrens El. På en jordbruksfastighet med skog, mark, byggnader, djur och boende är behovet av energieffektiva lösningar stort och Lundgrens är en ofta anlitad samarbetspartner. Paret Olofsson tvekade inte en sekund att anlita Lundgrens El, även för installation av solpaneler.

-Vi sonderade terrängen och hade bra koll på vilka aktörer som finns, men vi vet att vi alltid blir nöjda när vi anlitar Lundgrens El. Mattias Andersson, serviceledare här på Vikbolandet känner till gården och är oerhört kunnig och hjälpsam. VI litar på att han utgår från vad våra behov och rekommenderar det som blir bäst för oss.

Lundgrens breda kompetens inom elteknik spelade också stor roll för valet av leverantör. frågor kring dimensionering, huvudsäkringar och internet poppar ofta upp under en solcellsinstallation och hos Lundgrens finns alla svar under ett och samma tak, något Nils-Olof och Heléne värdesätter.

Snabbt och smidigt

Efter en noggrann genomgång av taket och ekonomibyggnadens förutsättningar kunde processen dra igång. Lundgrens El tog hand om allt, från idé till installation. Det enda Nils-Olof gjorde själv var att jämföra finansieringsmöjligheter – i övrigt hanterade Mattias och Lundgrens hela processen inklusive kontakter med alla underleverantörer vid montage och installation. Redan efter två månader hade anläggningen genererat drygt 18 000 kWh grön el, vilket motsvarar mer än en normal villas årsförbrukning. Själva driften går av sig självt, Nils-Olof följer händelseutvecklingen via en app och samma sak gäller för Lundgrens El som har digital övervakning och support av anläggningen.

-Det känns tryggt att Mattias hojtar till om något ser konstigt ut. Men det är verkligen inga konstigheter och har inte varit någon gång. Det känns som vi har fått allt serverat, vi har en kanonrelation till Lundgrens El och vi gör en fin insats för både miljö och privatekonomi. Tuna Östergård skickar sina varmaste rekommendationer av både solceller och Lundgrens El. Vi har förverkligat en lysande idé!